Als de consument steeds kiest voor de meest duurzame leveroptie, daalt de duurzaamheidskost met 21 %. Dat blijkt uit de resultaten van het VIL-project Green Last Mile (E-pack). “Nu is het een kwestie van de consument en de handelaar goed te informeren”, aldus VIL projectleider Geert Verbelen.

Consumenten zijn steeds meer alert voor duurzamer aankopen, zowel offline als online. E-commerce kan in de juiste omstandigheden duurzamer zijn dan offline shoppen. Maar zowel voor de handelaar als de consument is hier meer inzicht en transparantie nodig. De insteek van het project Green Last Mile (E-Pack) was om hier iets aan te doen.

Duurzaamste leveroptie weergeven

Om inzicht te geven in de duurzaamheid van verschillende leveropties is het belangrijk om dit op een uniforme, wetenschappelijk onderbouwde manier te berekenen. Op vraag van VIL en Comeos ontwikkelde VUB Mobilise een rekenmethode om per aankoop op postcodeniveau de meest duurzame leveroptie weer te geven. Deze nieuwe tool, Smartdrop genaamd, wordt nu als verderzetting van dit project door Comeos bij vijf handelaars uitgerold: AVA, Decathlon, Dreamland, Fnac/Vanden Borre en Ici Paris XL.

Om consumenten effectief te overtuigen om de duurzaamste optie te kiezen is het van belang dat handelaars deze optie duidelijk kenbaar maken in hun webshop en hier ook actief over communiceren via verschillende kanalen”, aldus Verbelen.

Verpakkingen verduurzamen

Ook e-commerce verpakkingen hebben een belangrijke impact op de duurzaamheid, vooral de vulgraad van pakketten en de gebruikte materialen. “Hoewel herbruikbare verpakking in opmars zijn, gebruiken de meeste online handelaars nog steeds verpakkingen voor eenmalig gebruik.

Hier is nog veel marge voor verbetering”, aldus Verbelen. VIL heeft hiervoor samen met VITO voor bedrijven praktisch advies uitgewerkt om verpakkingen zo duurzaam mogelijk te maken. Dit adviesdocument zal de komende maanden breed gecommuniceerd worden naar de handelaars. Het is ook gratis te downloaden op de projectpagina.

Projectdeelnemers: APCOA Parking, BD Logistics, Bleckmann, bpost, Cargo Velo, De Gele Flamingo, DHL Parcel, Foodbelgium, GLS, KissPlanet, Mondial Relay, Petrol Cave, PostNL, Proximus, RAAF, Runners Lab, Telenet, Torfs en Urbike.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Apcoa-Parking-website.jpgDeze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is BD-Logistics.jpgDeze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Bleckmann.jpgDeze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is bpost.jpgDeze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is CargoVelo.jpg
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is logo-de-gele-flamingo-webshop-website.jpgDeze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-2.pngDeze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Food-Belgium.jpgDeze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is GLS_Logo_2021_RGB_GLSBlue-website.jpgDeze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is KissPlanet.jpg
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Mondial-Relay.jpgDeze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Petrol-Cave-wit-website.jpgDeze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is PostNL.jpgDeze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Proximus.jpgDeze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Logo-Runnerslab-website.jpg
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Telenet.jpgDeze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Torfs-logo-website.jpgDeze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Urbike.jpgDeze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is RAAF.jpgDeze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is VITO.jpg
(klik op de logo’s)

Dit project werd gesteund door VLAIO en het kabinet van Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter.


Over VIL

VIL staat voor Vlaanderen, Innovatie en Logistiek.
VIL is als speerpuntcluster hét aanspreekpunt voor innovatie in de logistiek in Vlaanderen.
De doelstelling is het creëren van economische en maatschappelijke meerwaarde voor de bedrijven. VIL vertegenwoordigt bijna 700 bedrijven en werkt samen met vooraanstaande strategische partners en een netwerk aan contacten in binnen- en buitenland.

Meer informatie over VIL: www.vil.be