– 28 feb 2023 – foto’s © Georges Janssens –
Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, geeft 25.000 euro subsidie aan de gemeente Riemst om een documentaire te maken over de geschiedenis van de mergelgroeven van Riemst. “De mergelgroeven in Riemst hebben een rijk verleden waarvan vele sporen nog bewaard zijn. De documentaire maakt deel uit van een campagne om de Riemstenaars en alle Vlamingen te informeren over de geschiedenis, de waarden en de problematiek van de mergelgroeven. Niemand kan dit verhaal beter tot leven brengen dan de mensen die zelf nog in de mergelgroeven gewerkt hebben.,” zegt minister Diependaele.
Riemst bezit veel historisch waardevolle mergelgroeven. Die zijn het resultaat van de eeuwenlange mergelwinning. De inwoners van Riemst wisten goed hoe ze de waardevolle mergel uit de ondergrond konden halen om er bovengronds hoeven en woningen mee te bouwen. De mergel was een belangrijk exportproduct dat in steden als Maastricht gebruikt werd om kerken en kathedralen mee te bouwen. De mergelgroeven zelf zijn een belangrijke tastbare getuige van dit rijke verleden waar de gemeente en haar bewoners terecht trots op zijn.
Sinds 2019 is er een goedgekeurd onroerenderfgoedrichtplan voor de mergelgroeven in Riemst. Dit plan kwam er dankzij een goede samenwerking tussen het agentschap Onroerend Erfgoed, het agentschap Natuur en Bos, de gemeente Riemst en de IOED Oost-Haspengouw en Voeren. De bevolking en de erfgoedgemeenschap van de mergelgroeven werden bij de opmaak van het richtplan betrokken. Het zet de ambities van de Vlaamse overheid en de gemeente op papier. In juli 2021 werd het actieprogramma voor de mergelgroeven goedgekeurd, dat de visie uit het richtplan omzet in 22 acties. Het stabiliseren van de ondergrond, het zorg dragen voor de erfgoed- en natuurwaarden van de groeven en het informeren van de bevolking zijn hierbij cruciale opdrachten. De acties worden voorbereid, gepland of uitgevoerd door de verschillende partners.
De documentaire kadert in een sensibiliseringcampagne van de gemeente Riemst. Bij de opmaak van het onroerenderfgoedrichtplan gaf de bevolking namelijk aan dat ze meer en beter geïnformeerd willen zijn over de historiek, de waarden en de problematiek van de mergelgroeven. De gemeente Riemst wil het publiek kennis laten maken met directe getuigen van de mergelwinning, een historische activiteit die de identiteit van de gemeente sterk bepaalt.
Meer info over het onroerenderfgoedrichtplan en het actieplan van de mergelgroeven in Riemst vind je op de website van het agentschap Onroerend Erfgoed: https://plannen.onroerenderfgoed.be/plannen/881