Defensie tijdens Belgische voorzitterschap van den Raad van de Europese Unie.

– Brussel 21 december 2023
– Minister Ludivine Dedonder – Admiraal Michel Hofman – Kolonel Bart Hubrechtsen

Vanaf 1 januari 2024 bekleedt België het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie (EU) voor een periode van zes maanden. Deze roteert om de zes maanden tussen de EU-lidstaten. Tijdens deze periode coördineert het land dat het voorzitterschap bekleedt de vergaderingen van de Raad op alle niveaus, gaande van expertniveau tot ministerieel niveau. In de prak􀆟jk bestaat de rol van het voorzitterschap voornamelijk uit het coördineren en uitvoeren van de agenda van de Raad. Het voorzitterschap treedt op als ‘an honest broker’.

Admiraal M. Hofman

Op het gebied van het gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid (Common Security and Defence Policy – CSDP), heeft de Belgische Defensie in samenwerking met andere departementen verschillende prioriteiten bepaald voor de periode van haar voorzitterschap (januari – juni 2024).

België zal EU-initiatieven voor proactief engagement ondersteunen in een 360-graden benadering die zowel nieuwe als bestaande missies en operaties van het CSDP zal omvatten, in de context van de geïntegreerde aanpak van de EU. België zal aandringen op adequate EU-bijdragen aan de veiligheid in andere regio’s in de wereld, in het Midden-Oosten, in Afrika en in Oost-Europa met de aanhoudende oorlog in Oekraïne.

Het voorzitterschap zal zich richten op het bevorderen van de implementatie en operationalisering van het Strategisch Kompas. In dat opzicht zal België werk maken van de verdere ontwikkeling van de snelle inzetbare capaciteit van de EU (EEAS), om tegen 2025 een volledig operationele status te bereiken en zal ernaar streven dat de commando- en controlestructuren van de EU geschikt zijn voor het beoogde doel.

Minister L. Dedonder

België zal inspanningen ondersteunen om de weerbaarheid van de EU te versterken tegen een brede waaier van bedreigingen en opkomende uitdagingen, zoals in verband met cyberveiligheid, Minister L. Dedonder militaire mobiliteit, bescherming van kritieke infrastructuren, ruimteveiligheid en maritieme veiligheid.

Daarnaast zal het voorzitterschap werken aan een voortdurende verbetering van de technologische en industriële basis van de EU-defensie (EDTIB) met als doel de levering van toekomstige strijdkrachten mogelijk te maken. Daartoe zal het voorzi􀆩erschap de besprekingen en onderhandelingen over een langtermijn Europees investeringsmechanisme op het gebied van defensie bevorderen, in het bijzonder met de invoering van een Europese strategie voor de defensie-industrie (EDIS) om de efficiëntie van gezamenlijke aankopen te vergroten en de samenwerking op het gebied van R&D (Research & Development) te stimuleren.

Tot slot zal het voorzitterschap anticiperen op de nieuwe termijn van de Europese Commissie 2024-29 en ook voor de herziening van de strategische agenda van de Europese Raad (2024-29). Daarom is België van plan om de discussies te stimuleren bij de EU op het vlak van een toekomstig European Defence & Security bestel.

Op de vraag welke Security taken er zijn weggelegd voor de Belgische Marine verwees zowel de minister als Admiraal Michel Hofman naar de samenwerking met de ons omringende landen. Ondersteuning in conflictgebieden (o.a. Rode Zee gebied) als beveiliging van onze eigen Noordzee.

Zie video: https://youtu.be/dFZkWYpSJro.

Een zeer drukke agenda staat er te wachten:

Foto’s en video © Georges Janssens