– Dag der Zeelieden op 2 september 2023 –

Tijdens de plechtigheid aan het Monument van de gesneuvelde zeelieden bij het Loodswezengebouw in Antwerpen werden enkele Laudatio’s uitgesproken. Dit jaar gingen deze naar Oppermeester  Kurt VANDEN BROECKE voor zijn verdiensten bij de Marine, Kapitein ter lange omvaart Charles LIMBOR en  Dhr. Thomas VERMOOTE voor hun verdiensten bij de Koopvaardij en Zeevisserij.

Het merkwaardige verhaal van OM Kurt Vanden Broeck:

Kurt Vanden Broecke wordt geboren te Blankenberge op 14 oktober 1969.  Na zijn middelbaar onderwijs treedt hij op 01 februari 1989 in dienst bij de toenmalige Zeemacht als tijdelijk vrijwilliger.

Na zijn algemene basisvorming en technische opleiding tot scheepswerktuigkundige in het vormingscentrum te Sint Kruis Brugge dient hij als technieker aan boord van de schepen M917 Crocus, M902 Vanhaverbeke, M920 Iris, M916 Bellis, M923 Narcis en M921 Lobelia.

M921 Lobelia in Antwerpen © GJ

In 1991 slaagt hij in de opleiding duiker en is hij een betrouwbare buddy bij de duikteams van de mijnenjagers M915 Aster, M906 Breydel en M924 Primula.

Voor zijn deelname aan de operatie SOUTHERN BREEZE  in de Perzische golf in 1991 ontvangt hij de ‘MEDAILLE VAN MILITAIRE VERDIENSTE’ voor buitengewone dienst, “THE KUWAIT LIBERATION MEDAL” en “THE WEU1 MISSION SERVICE MEDAL”

In 1992 solliciteert hij als kandidaat onderofficier en volgt een opleiding tot specialist metaalbewerker te Doornik. Met deze kennis versterkt hij het team mechanische constructie van NAVLOG in de Marinebasis Zeebrugge. Door zijn brede scheeps-platformkennis wordt hij als scheepcoördinator ingezet bij het verkoopproject van de fregatten aan Bulgarije.

Met veel enthousiasme en gedreven door avontuur, maakt hij in 2000 en 2004 deel uit van de crew van het zeilschip Zenobe Gramme en neemt zo deel aan de Tall Ships Race in de Verenigde Staten van Amerika en ontdekt de Bahama’s.

Zenobe Gramme voor het Loodswezengebouw in Antwerpen © GJ

Als sterke zwemmer en sporter in hart en nieren wordt hij opgemerkt en zo bekomt hij het statuut van topsporter en selectie voor het waterpoloteam van Defensie.

Hij neemt met het Belgische team deel aan de CISM militaire wereldkampioenschappen in Parijs (FRA) en Sint Petersburg (USSR)

Na zijn vorming tot keuronderofficier maakt hij van 2000 tot 2006 deel uit van de bemanning van het fregat F911 Westdiep.

Voor zijn deelname aan de operatie ACTIVE ENDEAVOUR I in 2001 en ACTIVE ENDEAVOUR II in 2005 krijgt hij de “THE ARTICLE 5 NATO MEDAL – ACTIVE ENDEAVOUR”

Na deze mooie vaartijd en de geboorte van zoon Lars in 2006 werd het tijd voor iets anders.

Ann Ziccardi (echtgenote van Kurt) met havendokter Roland Van Cleempoel (haar oom) © GJ

Kurt solliciteert samen met Ann voor een NAVO-betrekking in het buitenland. Van aug 2007 tem 2012 maakt hij als staff assistant voor de Divisie G7 “training & exercises” deel uit van de Staf van het hoofdkwartier te Heidelberg (Duitsland). Hij vervult hier naast zijn coördinatiefunctie tal van nevenfuncties die hem verschillende eervolle vermeldingen opleveren van het NAVO Commando. Deze uitdagende functie verruimt opnieuw zijn horizon en brengt hem naar landen als Roemenië, Georgië en Albanië voor internationale conferenties.

In 2011 neemt hij 4 maanden deel aan de International Security Assistance Force (ISAF) te Kabul in Afghanistan waar hij als rechterhand van de Belgische Senior Representative (SNR) een belangrijke hoeksteen is van de Belgische delegatie in het Hoofdkwartier.

Voor zijn deelname aan de operatie ISAF in 2011 krijgt hij opnieuw “THE ARTICLE 5 NATO MEDAL “.

Op aanbevelen van de staf volgt hij in Zwitserland de vorming Senior Leadership voor hoger onderofficieren.

Na 5 jaar buitenland miste Kurt de zee te veel en keerde hij met zijn gezin terug naar Blankenberge.

In 2013 voltooid hij de vorming tot hoger onderofficier te Sint-Truiden en met deze bagage op zak is hij klaargestoomd om diensthoofd te worden van de werkplaats Algemene Mechanica van NAVLOG.

Hij wordt ook milieuraadgever en bundelt deze kennis om zijn commando te ondersteunen en adviseren.

In Maart 2016 valt het zware verdict dat hij ernstig ziek is. Toch weet hij, met ups en downs en tussen alle behandelingen door, de dienst nog te ondersteunen.

Uiteindelijk verliest hij de strijd tegen kanker op 5 december 2020.

Echtgenote Ann ontvangt een aandenken en bloemen
uit handen van Antwerpse Burgemeester Bart De Wever
© GJ

Zijn collega’s herinneren zich vooral een sportieve, goedlachse, betrouwbare medewerker waar je op kon bouwen en die een enorme teamgeest toonde. Geen grote prater maar wel een uitstekend luisteraar met een groot empathisch vermogen. Fijne humor, een grote wereldinteresse, joviaal en bijzonder loyaal. Altijd beschikbaar voor alle rangen. Correct en veeleisend, een voorbeeld voor menig militair, een toffe scheepsmakker.

Kurt blijft in de herinnering van zijn collega’s voortleven en niet in het minst ook bij zijn weduwe Ann en zijn zoon Lars alsook bij zijn zussen en familie en vrienden.

Fair winds and following seas Kurt.